Τελευταία Νέα
Τα Παράξενα

Αμόκ - Ο «Κινέζος Νοστράδαμος» προβλέπει ήττα των ΗΠΑ στο Ιράν - Οι Αμερικανοί έπεσαν σε παγίδα

Αμόκ - Ο «Κινέζος Νοστράδαμος» προβλέπει ήττα των ΗΠΑ στο Ιράν - Οι Αμερικανοί έπεσαν σε παγίδα
Ο Jiang Xueqin έχει τραβήξει παγκόσμια προσοχή μετά από προβλέψεις που έκανε το 2024 και φαίνεται να επαληθεύονται. Ο καθηγητής είχε προβλέψει την επιστροφή του Donald Trump στην εξουσία, την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και προειδοποιεί ότι μια πιθανή εισβολή θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια στρατηγική παγίδα παρόμοια με ιστορικές στρατιωτικές καταστροφές
Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία υπήρχαν άνθρωποι που μπορούσαν να διακρίνουν μοτίβα εκεί όπου άλλοι βλέπουν μόνο χάος. Κάποιοι στρέφονται στα άστρα, άλλοι στα έργα του παρελθόντος.
Ο καθηγητής ιστορίας του Πεκίνου Jiang Xueqin δεν χρειάζεται κρυστάλλινη σφαίρα. Η μέθοδός του βασίζεται, όπως λέει ο ίδιος, στην ανάλυση ιστορικών κύκλων και επαναλαμβανόμενων μοτίβων.
Συχνά περιγράφει αυτή τη μεθοδολογία με ένα απόσπασμα του Confucius: «Μελέτησε το παρελθόν αν θέλεις να προβλέψεις το μέλλον».
Και αυτή η προσέγγιση έχει ήδη δώσει αποτελέσματα δύο φορές.
Τον Μάιο του 2024 ο καθηγητής έκανε τρεις σημαντικές «προβλέψεις»:
1. την εκλογική νίκη του Donald Trump,
2. την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν,
3. και τελικά την ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών σε έναν τέτοιο πόλεμο.
Οι δύο πρώτες εξελίξεις έχουν ήδη συμβεί, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον για την τρίτη!
«Αν ο Trump κερδίσει, είναι πιθανό να εξετάσει μια εισβολή. Η αρχική επιτυχία μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα: τα αμερικανικά στρατεύματα θα βαλτώσουν στα ιρανικά βουνά», φέρεται να είχε δηλώσει ο ιστορικός.
Στις διαλέξεις του, ο Jiang κάνει μια ανησυχητική ιστορική σύγκριση με την εκστρατεία της Αθήνας στη Σικελία το 415 π.Χ.
Τότε η ισχυρή Αθήνα έστειλε έναν τεράστιο στόλο για να κατακτήσει τη Σικελία, πιστεύοντας ότι η νίκη θα ήταν εύκολη. Η εκστρατεία κατέληξε σε ολοκληρωτική καταστροφή για τον αθηναϊκό στρατό και στόλο και τελικά αποδυνάμωσε την Αθήνα σε σημείο που έχασε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.
Σύμφωνα με τον ιστορικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν να πέσουν στην ίδια παγίδα υπεροψίας.
Υποστηρίζει ότι τρεις βασικές δυνάμεις ωθούν την Ουάσινγκτον προς αυτή την κατεύθυνση:
1. η επιρροή του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ
2. η οικονομική ανάγκη διατήρησης ελέγχου στις παγκόσμιες οικονομικές ροές
3. και η μακροχρόνια αντιπαλότητα μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας που εμποδίζει τη σταθερότητα της περιοχής.
Αναλύοντας ένα πιθανό σενάριο σύγκρουσης, ο Jiang υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη δεν θα πολεμήσει με τους κανόνες του αντιπάλου της αλλά με τη δική της στρατηγική.
Επειδή πρόκειται για πόλεμο επιβίωσης και όχι εδαφικής επέκτασης, για το Ιράν είναι πιο σημαντικό να πλήξει τις οικονομίες του Περσικού Κόλπου και τις ενεργειακές υποδομές παρά να εμπλακεί σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.
Η πιο ανησυχητική πρόβλεψή του αφορά την πιθανή εξέλιξη της σύγκρουσης. Με βάση ιστορικά παραδείγματα, εκτιμά ότι μια πλήρους κλίμακας αμερικανική εισβολή — με τη συμμετοχή συμμάχων όπως η Βρετανία, η Αυστραλία και άλλες χώρες - θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και το 2027!
Σε ένα τόσο δύσκολο γεωγραφικά περιβάλλον όπως το Ιράν, υποστηρίζει, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα σενάριο παρόμοιο με το Βιετνάμ: έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κερδηθεί.
Πολλοί αποκαλούν τον Jiang «τον Κινέζο Νοστράδαμο». Ωστόσο, ο ίδιος απορρίπτει αυτή την ιδέα. Όπως εξηγεί, δεν κάνει μαντείες αλλά αναλύει το παρελθόν για να κατανοήσει το μέλλον.
Με αυτή την έννοια, δεν θεωρεί τον εαυτό του προφήτη αλλά ιστορικό που παρατηρεί επαναλαμβανόμενα μοτίβα της ανθρώπινης ιστορίας.
Και αν οι προβλέψεις του επαληθεύονται, υποστηρίζει, αυτό συμβαίνει επειδή οι πολιτικοί επαναλαμβάνουν συχνά τα ίδια λάθη με τους προγόνους τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης